Een onderzoeksproject met de naam Fertinuts lijkt bewijs te hebben gevonden dat mannen die veel noten eten hun orgasmes en seksueel verlangen kunnen stimuleren. Maar voordat je te opgewonden raakt, kan enige scepsis gerechtvaardigd zijn.

Voordat je nu namelijk direct 10 zakken pinda’s koopt, hebben we ook nog minder nieuws. Het meest zorgwekkende is namelijk dat het onderzoek zelf gedeeltelijk werd gefinancierd door Big Nut, ook bekend als de International Nut and Dried Fruit Council (INC), een industriegroep van meer dan 800 bedrijven voor noten en gedroogd fruit over de hele wereld. Misschien een tikkeltje ‘Wij van WC-eend…”? – misschien is een trip naar de online smartshop voor een libidobooster toch een beter idee!

Seksuele gezondheid

De studie was een gerandomiseerde gecontroleerde studie van bijna 100 jonge, gezonde mannen in Spanje. De helft van de mannen kreeg de opdracht om gedurende 14 weken minstens 60 gram gemengde rauwe noten per dag te eten, naast hun typisch westerse dieet, terwijl de andere helft gewoon vasthield aan hun normale dieet en noten juist vermeden. Voor en na het onderzoek beantwoordden de vrijwilligers vragen over hun seksleven en lieten hun bloed onderzoeken op stikstofmonoxide (NO) en E-selectine, twee natuurlijk geproduceerde moleculen. Ze gebruikten deze niveaus als een proxy voor de gezondheid van de bloedvaten in de penis die erecties mogelijk maken.

Tussen de twee groepen waren er geen grote verschillen in een van deze kenmerken voordat het onderzoek begon. Maar achteraf, ontdekte het team, meldden de notenetende vrijwilligers gemiddeld een significante toename van hun “orgasme functie” en seksueel verlangen. “Concluderend suggereert onze studie dat naleving van een gezond voedingspatroon aangevuld met gemengde noten kan helpen bij het verbeteren van erectiele en seksuele verlangens,” schreven de auteurs, wiens werk werd gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition.

Klinisch onderzoek

De studie komt overeen met eerder klinisch onderzoek dat heeft aangetoond dat het eten van 100 gram pistachenoten per dag gedurende drie weken de erecties van mannen met reeds bestaande erectiestoornissen verbeterde. Het komt ook voort uit een eerdere studie van de auteurs – gebaseerd op dezelfde steekproef van vrijwilligers – die ontdekten dat nootetende vrijwilligers de spermakwaliteit, kwantiteit en functie hadden verbeterd.

Maar zoals vaak het geval is bij onderzoek naar voeding en voeding, zijn er enkele belangrijke kanttekeningen bij hun bevindingen. Een daarvan is het feit dat de niveaus van NO en E-selectin voor beide groepen helemaal niet veranderden. En omdat dat de leidende theorie van het team was voor hoe noten de erecties van mannen konden verbeteren, is het niet helemaal duidelijk waar het verschil dan precies in zat. Er is dus genoeg ruimte voor mogelijke verklaringen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*