Een veel voorkomend stereotype is dat het roken van wiet je lui maakt. Een “stoner” wordt vaak afgeschilderd als iemand die junkfood zit te snacken en te lui is om iets te doen – inclusief het hebben van seks. Maar wetenschappelijk onderzoek dringt dit cliché nu tegen. Volgens een studie dat vorig jaar werd gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine, wordt het gebruik van marihuana juist geassocieerd met het hebben van méér seks. Met andere woorden, mensen die cannabis gebruikten hadden meer seks dan degenen die dat niet deden – maar liefst 20% meer. Zou dat van marihuana een potent libidokruid maken?

Groter libido

Het team van Stanford University in Californië analyseerde gegevens van meer dan 28.000 vrouwen en 22.000 mannen die werden bevraagd door de Centers for Disease Control and Prevention. De resultaten toonden aan dat er geen basis was in het idee dat cannabis je libido vermindert, omdat er geen verband was tussen het gebruik en een verminderde seksuele functie.

“Frequent gebruik van marihuana zorgt niet voor mindere seksuele motivatie of verminderde prestaties. Als er al iets gevonden werd, dan is het juist dat gebruikers meer seks hebben dan niet-gebruikers”, zegt Michael Eisenberg, de senior auteur van de studie en een assistent professor in de urologie aan de Stanford.

World Drug Rapport

Hij zei dat het onderzoek geen causaal verband tussen marihuana en seks aantoont, dat wil zeggen dat het roken van wiet je niet per se meer seks laat hebben. Maar die richting moet wel op gedacht worden. “De algemene trend die we zagen was van toepassing op mensen van beide geslachten en alle rassen, leeftijden, opleidingsniveaus, inkomensgroepen en religies, elke gezondheidsstatus, of ze nu getrouwd waren of alleenstaand en of ze kinderen hadden,” zei hij.

Een andere studie, die begin 2017 werd gepubliceerd , wees uit dat 68% van de vrouwen die cannabis gebruikten voor de seks, aangaf dat ze het aangenamer vonden. Volgens het World Drug Report van de Verenigde Naties gebruiken maar liefst 238 miljoen mensen over de hele wereld cannabis. In de Verenigde Staten hebben negen staten en Washington DC marihuana voor recreatief gebruik gelegaliseerd voor volwassenen ouder dan 21 jaar, terwijl je medische marihuana in nog eens 30 staten kunt krijgen. In Nederland is het gebruik van wiet gedoogd.

Geen nietsnutten

Met de zich ontwikkelende internationale conversatie over het medicijn, kan het wellicht handiger zijn om te vertrouwen op het wetenschappelijke bewijs dan op de mythes rond wat het doet. Zo bleek uit een onderzoek uit 2017 dat mensen die cannabis roken een van de meest succesvolle personen kunnen zijn, waardoor het idee dat rokers de hele dag niks liggen te doen, wordt afgezwakt.

Dit is niet verrassend, gezien de vele voormalig rokers die hoge posities bekleden. Denk aan Virgin Group-oprichter Sir Richard Branson, Apple-medeoprichter Steve Jobs, voormalig Amerikaans president Barack Obama en Oprah Winfrey.

Cannabis wordt ook steeds meer gebruikt voor medische doeleinden, maar de regulering ervan moet nog worden bijgesteld voordat echte vooruitgang is geboekt. Maar wat er ook gebeurt, je kunt bijna zeker zijn van één ding – het roken van wiet zal je libido niet schaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*